MİMARI ÇİZİMLERİN VE TASARIMLARIN YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİYLE BAĞLANTISI

heading

MİMARI ÇİZİMLERİN VE TASARIMLARIN YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİYLE BAĞLANTISI

                Mimarlar binaları tasarlarken binanın kaçış yollarını, asansör kuyularını, yangın merdivenlerini, dumandan arındırma, hava basıncının belirli noktalara çekilmesi ve kompartımanlar gibi farklı teknikleri kullanarak binalara aktif ve pasif sistemler ürete bilmeleri lazımdır.  Günümüzde her ne kadar yukarıda yapılması gereken sistemlerin tamamı farklı iş alanlarındaki insanları etkiliyor olsa da binanın iş güvenliğinden ve güvenli olmasından mimarlar sorumludur. Yine bu işlerin takibi mimarlar tarafından yapılması lazımdır. Bina içerisinde aktif ve pasif sistemlerin doğru kullanılması gerek bina maliyetinin düşmesine gerekse yangın güvenliğinin yükselmesine sebep olmaktadır. Binadaki can ve kayıplarının oluşmasının temel sebebi mimari tasarım olarak yangın sistemlerinin doğru yapılmaması veya sonradan bozulmasındandır. Yangın kaçış yollarının az yapılması ve havalandırmalardaki farklı uygulamalar nedeniyle binadaki duman kalmakta ve zehirlenmelere sebep olmaktadır.

                Yangın güvenlik önlemlerinin yangın merdivenlerindeki etkisi ise önemlidir. Yangın güvenlik önlemleri 2 kısma ayrılmaktadır. Aktif ve pasif olmak üzere bu sistemlerin tamamını mimar çizimi gerekir. Yangınların binada etkili olması veya olmaması gibi birçok faaliyet bu sistemlere bağlıdır. Yangınlardan korunmak için kaçış yollarının yapılacağı alanları incelemekte fayda vardır.

1-      Yangın güvenlik önlemlerinin en önemlilerinden birisi olan yangından kaçış yerleri diğer sistemlere göre daha fazla önem taşımaktadır. Yangın sistemleri binanın içerisindeki yangını söndürmek veya uyarmak içindir. Ama yangın merdivenleri binadaki mevcut kişilerin binadan tahliyesi ve dışarıdaki yangın ekiplerinin gerekli donanım ve teçhizatla yangına doğru ve zamanında müdahale edebilmesi içindir. Ayrıca yangın ekipleri yangından etkilenen insanların ilk tedavisini bu alanlarda yapmaktadır.

2-      İlk etapta yangın merdivenleri dışarıya yapılmaktaydı. Son zamanlardaki binalarda yangın merdivenleri içeriye yapılmaktadır.

3-      Yangın merdivenleri içeriye yapılmaya başlandığı zamandan beri yangın odaları diye tabir edilen ve yangın kapısı ile korunan sistemler yapılmaya başladır. Bu sistemler üzerinde kullanılan yangın kapısı sistemleriyle beraber bütünleşmiş edilmekte ve bu sistemlerin yangın dayanıklılık güçleri hesap edilerek yangından kaçış güzergahları için gerekli tedbirlerin alınmasına yardımcı olmaları hesaplanmaktadır.